1999: de zolderkamer
Parantion begon in 1999. Met een idee. Een idee dat dossiers van medewerkers allemaal nog op papier moesten worden bijgehouden toch ook wel digitaal zou moeten kunnen. En dat in een tijd dat internet nog door een heeeel dun draadje ging. Je maakte verbinding met een modem dat in staat was om een digitaal signaal over een analoog telefoonlijntje wist te transporteren via je vaste telefoon (mobiele telefonie bestond nog niet). Een soort van hotspot maar dan ingewikkeld en traag…
Het eerste product dat heette Emension. Een soort competentiedossier waarin je documenten kon bewaren en met linkjes kon terugvinden. Tevens kon je er een competentiestructuur in maken en in een formulier tonen. Het idee was om er ook nog een cafetaria voor arbeidsvoorwaarden in te bouwen. Roel Smabers begon met het bedrijf en vroeg al heel snel internetgoeroe Roelf Sluman erbij. In deze tijd was het gebruikelijk dat software op een schrijfje stond. Een floppydisk, of een CD. Voor Parantion is dit vanaf het begin niet aan de orde geweest. Ook al heette het toen nog niet zo, alle software draaide in ‘de cloud’. Samen beginnen ze te bouwen en leggen de basis voor Scorion als bedrijf.
En dat alles op… de zolderkamer in Deventer. Dat heeft een jaar of twee geduurd toen vanwege een verhuizing het hele woonhuis aan de President Steynstraat in Deventer vrij kwam. Samen met 3 programmeurs begonnen we aan de ontwikkeling van een eerste HRM portal, met de werktitel ‘tarantula’. Als de spin in het web van een organisatie. En in 2002 werd ook het woonhuis verruild voor een heus kantoorpandje in Deventer aan de Solingenstraat.
In deze tijd wordt ook de basis gelegd voor de typische Parantion of Scorion cultuur. Oprichter Roel Smabers had als typische stapelaar eerst een technische opleiding (MTS), daarna een HRM opleiding in het HBO (Windesheim) en vervolgens organisatie sociologie gestudeerd aan de Univeriteit van Amsterdam. Na enkele jaren werkervaring bij AT&T & Philips en bij energiereus EPON en vervolgens als zelfstandige met een organisatieadviesbureau, begon hij met Parantion. Uitgangspunt voor werken zijn: werken hoeft geen straf te zijn. De werkomgeving kan ook zo worden ingericht dat deze stimulerend is. En verder zijn persoonlijk, professioneel en innovatief de belangijkste waarden van waaruit de organisatie is opgebouwd.
2003-2004: Eerste survey-tool ter wereld
In 2001 is Parantion Groep opgericht. De bedoeling was om de eerste HR self-service portal te ontwikkelen in de wereld. Maar omdat de ontwikkeling van Emension langer ging duren dan gehoopt zijn we eerste begonnen met een side-dish. We hadden namelijk al een soort van boomstructuur waarin je vragen kon maken en zo de eerste digitale vragenlijst kon maken. Toen revolutionair. Stel je voor in een wereld waarin alles nog op papier gaat en per post verstuurd moest worden hadden wij een heuse enquête tool ontwikkeld genaamd EDS (Emension Dynamic Survey). Deze is vlak daarna omgebouwd naar PWS: Parantion Web Survey. De eerste versie hiervan was rond 2003-2004 gereed. Dit was ook het jaar dat Roelf de organisatie heeft verlaten.
PWS is in 2023 volledig uitgefaseerd. Het was een inmiddels voor software ‘bejaard’ product, dat nog altijd uitstekend functioneerde en tot op het laatste moment nog door een van de grootste hogescholen uit ons land werd gebruikt.
2005-2007: stand alone competentietool
Rond 2006 begonnen we met versie 2.0 van het competentiesysteem dat in Emension zat. Een losse tool voor bedrijven om gesprekken vast te leggen aan de hand van competenties genaamd i-comps. Dit is kort daarna omgedoopt naar Scorion. De Parantion Groep had dus in die tijd twee producten. PWS, om enquêtes mee te maken en Scorion om competenties mee te ‘volgen’. De startup begon wat puberale trekjes te krijgen. Ze groeide door naar zes medewerkers en een omzet van ca. € 300.000. In 2004 was het bedrijf voor het eerst bescheiden winstgevend. Maar belangrijker was: er werden steeds weer nieuwe oplossingen en producten bedacht.
Een van de projecten was DINK. Doorstromen in de keten. Het idee was om studenten van de de bouw opleidingen op een ROC samen met studenten van een HBO opleiding aan projecten te laten werken en daarmee de doorstroom van het MBO naar HBO te versoepelen. In Scorion werden de comptentiemodellen van beide opleidingen ingepast. Voor alle te verwerven competenties werden variabelen gemaakt en aan verschillende niveaus gekoppeld. Dat levert een mooit beeld op van de voortgang. Tevens zag je al iets ontstaan van programmatisch toetsen. Namenlijk en transerversale (dwars) en longitudinale (door de tijd) doorsnede van de ontwikkeling van de studenten.
Het bedrijf werd een broedmachine voor innovatieve tools voor het ontwikkelen van medewerkers en studenten. Er werd nauw samen gewerkt met klanten bij de ontwikkeling van nieuwe tools en steeds vaker waren dit hogescholen, universiteiten en ziekenhuizen.
Achteraf gezien was dit een cruciale periode in de verdere ontwikkeling van Scorion. Ten eerste omdat Bas Aalpoel mede eigenaar werd in het bedrijf. Als IT-specialist kon hij zorgen voor een verdere technische ontwikkeling en innovatie. En ten tweede doordat Robert Smeenk, net afgestudeerd onderwijskundige zijn intrede deed. Hij zou in een later stadium bepalend worden voor de doorontwikkeling van het Scorion platform. En vanaf dat moment bestaat de directie uit deze drie.
2008-2012: doorontwikkeling Scorion
Onder het motto “grassprietjes groeien niet harder door er aan te trekken”, waarbij het leren en ontwikkelen van mensen centraal staat, richt Scorion zich steeds meer op de analyse van data tijdens het leertraject. Er werd hard doorgewerkt aan een competentiesysteem dat eenvoudig aanpasbaar was omdat iedere opleiding weer anders is. In 2008 vroeg de TU-Delft of we hun zelfgebouwde peer-evaluatie tool wilden herbouwen. Dat hebben we gedaan. Best een complex proces zo’n peer evaluatie. Studenten werken met een team van 10 of 15 studenten aan een project. De docent ziet de studenten nauwelijks meer en dus mogen ze elkaar van feedback voorzien met behulp van rubrics. Dat lijkt niet zo ingewikkeld, maar je moet dus wel iedere student een feedack formulier voorschotelen waarin alle teamgenoten ‘gescoord’ kunnen worden en waarvan de docent een totaal rapportage kan inzien. Inclusief ‘outlier’ berekening voor de studenten die elkaar altijd een hoge score geven.
In deze tijd werden veel nieuwe en innovatieve projecten opgestart met partners zoals de TU-Delft, hogeschool Utrecht, Saxion, Rijksuniversiteit Groningen (UMCG) en Isala academie. Met de laatste twee werd de competentietool Scorion verder doorontwikkeld voor de co-schappen. De papieren stageboekjes werden gedigitaliseerd naar een heus ‘data gebaseerd’ digitaal portfolio.
Een ander bijzonder innovatief product dat in die tijd werd gemaakt was OSW. Our Saxion World. Een interactieve landkaart waarop je kon zien waar alle studenten over de hele wereld hun afstudeerprojecten en stages deden. Het bijzondere aan deze app was de koppeling met het Linked-In platform en met de stagebank van de Hogeschool.
In deze periode breidt Parantion verder uit naar 20 medewerkers. Een derde daarvan zijn onderwijskundigen of in ieder geval mensen met een onderwijsopleiding als achtergrond. Zij zijn vooral bezig met het vertalen van curricula van opleidingen naar een digitaal onderwijsconcept. Vervolgens wordt samen met de opleiding het porfolio ingericht en opgebouwd. Een ander derde van de mensen zijn onze developers. Zei bouwen de nieuwe functies, zorgen dat alles het blijft doen en dat het veilig is. De overige mensen zijn vooral op pad om presentaties te geven of zorgen ervoor dat de organisatie blijft functioneren.
2013: Dataveiligheid en privacy was voor Scorion altijd belangrijk
Terwijl de grote tech bedrijven jouw data en jouw privacy gebruiken om je een ‘gratis’ product te kunnen bieden, wordt Scorion een platform dat juist jouw veiligheid wil garanderen. Jouw data en vooral jouw privacy is wat Scorion betreft van jou en alleen van jou. Vandaar dat Scorion in dat jaar het ISO27001 certificaat behaalt, dat met iets meer dan 100 maatregelen op het gebied van dataveiligheid een goede basis vormt. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is, is het principiële standpunt dat data niet iets is om lichtzinnig mee om te gaan en dat dat ook een uitgangspunt is bij het ontwikkelen van het Scorion platform.
2014-2018: verdere groei van Scorion
Mede dankzij de innovatieve opleidings academie van het Isala ziekenhuis in Zwolle was Scorion in beeld als portfolio tool voor de artsen in opleiding. Tot dan toe was de opvatting over digitale portfolio tools in het hoger onderwijs een vrij traditionele. Namelijk het onderwijs zoals het op papier werd vormgegeven (opdrachten inleveren, nakijken, vakgericht en klassikaal allemaal tegelijk). Het medische onderwijs deed dit heel anders. Dat was individueel, praktijkgericht, op de werkplek en in eigen tempo. En daar was een heel ander portfolio voor nodig.
De huisartsen opleiding was in dat jaar ook op zoek naar een portfolio systeem waarmee alle opleidingen, het liefst in één portfolio konden werken. En tijdens de opleiding werd door een Aios (arts in opleiding tot specialist) honderden klein formuliertjes ingevuld met daarin alle informatie over hun verrichtingen. Al deze artsen in opleiding werken niet meer in het UMC waar ze de opleiding hebben gevolgd. Ze werken in een huisartsenpraktijk en dus moest het systeem ook heel flexibel en eenvoudig functioneren in het versturen, beoordelen en feedbackgeven.
Deze manier van leren, flexibel, op de werkplek, feedback geven en dat alles op afstand, werd ook bij veel andere medische opleidingen gedaan. Tandheelkunde, verloskunde, verpleegkunde en de geneeskunde opleidingen. Vandaar dat Scorion vanaf dat moment bij een groot aantal medische opleidingen werd toegepast.
Ook werd er in deze periode nog altijd door ontwikkeld aan de enquêtetool Easion en was een soort mini Scorion afgeleide ontwikkeld, genaamd Groeidocument. Een ontwikkelportfolio document voor basisscholen.
De organisatie groeit in deze periode gestaag door naar 30 medewerkers.
2018-2023: Focus op Scorion X en Buitenland
Het begon met een presentatie van Prof. dr. Creugers in China aan tandheelkunde opleiding aan de universiteit van Guanzhou. Ook daar was men erg enthousiast over Scorion. De grootste uitdaging was de vertaling van de software dachten we. Maar dat was redelijk snel voor elkaar. Ook was de implementatie en de vertaling van de opleiding naar Scorion niet de grootste uitdaging. De belangrijkste reden dat het project in 2020 is gestaakt, was corona. Het virus zorgde ervoor dat in China alle aandacht en middelen gingen naar de bestrijding ervan en was het voor de universiteit haast niet meer mogelijk om nog met ons in contact te komen en het project te vervolgen. Inmiddels kwam er ook uit Duitsland, Zuid Afrika en de VS interesse voor Scorion. Daar draait Scorion inmiddels ook in diverse opleidingen.
Naast de uitbreiding naar verschillende landen wordt er ook continue door ontwikkeld. Inmiddels is Scorion toe aan de vierde generatie. Scorion X. En vanwege het succes van Scorion is het noodzakelijk om alle energie in de ontwikkeling van de nieuwe generatie. Vandaar dat Easion wordt geïntegreerd in Scorion en meer de functie van evaluatietool binnen Scorion zal krijgen. Tevens worden de activiteiten op het Groeidocument afgebouwd. Dit laatste was geen gemakkelijke beslissing, omdat er een aantal basisscholen dankbaar gebruik van maakten.
Ook voor Parantion had de covid pandemie veel impact. In het begin van 2020 moesten alle medewerkers net als bij andere organisaties van de een op de andere dag thuiswerken. Gelukkig werkte alle medewerkers al met laptops, dus kon het bedrijf relatief eenvoudig doorwerken. Maar door deze plotselinge verandering, kwam wel het besef dat productiviteit bij Parantion niet afhankelijk was van waar mensen werken. Het concept dat medewerkers in de basis op het kantoor werken werd volledig losgelaten. En dat betekende dat het kantoor, dat was berekend op 40 medewerkers, veel te groot was. Toen kwam ook het idee om naar een kantoor te zoeken waarmee we goed uiting konden geven aan de werksfeer en uitgangspunten hoe we met elkaar om willen gaan. Dat heeft geresulteerd in ons huidige hoofdkantoor in het prachtige havenkwartier van Deventer.
2024 en verder: van Parantion naar Scorion
Waar staan we nu? En waar gaat de reis naartoe?
In 2004 is de bedrijfsnaam Parantion veranderd naar Scorion. De belangrijkste reden is dat veel mensen het onderscheid tussen Parantion en Scorion niet goed begrepen, wat soms tot verwarring leidde. Een tweede punt is de internationalisering. De eerste vraag die een buitenlandse relatie stelde was “waarom we geen Scorion.com” als url hadden. En aangezien Scorion.com al geclaimd was door een ‘broker’ hebben we medio 2023 met enige pijn en moeite het Scorion.com domein kunnen bemachtigen.
Toen zijn we verder gegaan met het bouwen van een nieuwe website en een heel nieuwe huisstijl. Die is ook doorgevoerd in het Scorion platform. Over het ontstaan hiervan is een leuk filmpje gemaakt.
Ten aanzien van de door ontwikkeling van Scorion is de roadmap voor het komend jaar voor een heel groot deel duidelijk.